Wdrażanie programów ochrony obiektów przed szkodnikami
Po co wdrażać Program Zwalczania Szkodników?
- Dla zabezpieczenia własnej firmy
- Dla zabezpieczenia wyrobów twojej firmy
- Aby udowodnić konsumentowi, że twoje wyroby są wolne od zagrożeń związanych ze szkodnikami
Dbając o bezpieczeństwo żywności unikamy szerzenia chorób, utraty reputacji, postępowań sądowych, likwidacji zakładu.
W jakim celu stosuje się Integrowane Metody Zwalczania Szkodników?
Celem głównym jest wyeliminowywanie szkodników z terenu Zakładu, zapewnienie bezpieczeństwa produkcji żywności.
Do realizacji tego celu służyć będą urządzenia które zamontujemy w waszej Firmie. Pomogą nam one w określeniu stopnia infestacji szkodników, określeniu miejsc szczególnie wrażliwych. Odczyt z urządzeń powinien być regularny bez względu na wynik jaki wykaże.
Jak zabezpieczyć obiekt przed szkodnikami?
Proces wdrażania należy zacząć od:
- Wstępna ocena zagrożeń- ocena ryzyka
- Na podstawie oceny ryzyka montaż urządzeń do monitorowania szkodników
- Opracowanie Programu Zwalczania Szkodników
- Systematyczny odczyt urządzeń
- Szkolenie personelu zakładu
- Wszystkie te działania są podstawą do wdrożenia systemu HACCP, BRC, lub podobnych.
Dokumentacja Programu Profilaktyki i Zwalczania Szkodników
Co zawiera dokumentacja związana zmonitorowaniem szkodników:
- Procedury na podstawie których są zwalczane szkodniki
- Raporty i protokoły z przeprowadzonych zabiegów
- Wykaz preparatów użytych podczas inspekcji
- Karty charakterystyki preparatów
- Informacje o Firmie
- Ubezpieczenie
Jak często należy przeprowadzać monitoring szkodników?
Odczyty urządzeń do monitorowania szkodników powinny być dokonywane regularnie w odstępach miesięcznych w szczególnych przypadkach częściej.
Brak szkodników nie jest podstawą do zaniechania dalszych działań.
W razie konieczności jesteśmy do dyspozycji 6 dni w tygodniu.